Oppvekst og levekår

I arbeidet med nytt Samhandlingsbarometeret (SB) har den siste tida lagt inn sentrale variablar knytt til temaet Oppvekst og levekår. Dette temaet er omfattande. Det har difor vore ei streng prioritering av kva variablar SB skal innehalde.

For oppvekst og levekår er det pukka ut følgande variablar:

  • Forventa levealder ved fødsel, for menn og kvinner
  • Utdanningsnivået (grunnskule – vidaregåande og høgskule/universitet), og andelen med fråfall i vidaregåande skular
  • Inntektsskilnader (såkalla Gini-koeffisient med ein skala som går frå 0-1 med stigande skilnader i inntekt ), og andel som lever i familiar med låg inntekt.
  • Uføretrygding og utanforskap (andelar av yrkesaktive aldersgrupper som ikkje er under utdanning eller i arbeid)

Førebels er ein ikkje kome fram til det endelege presentasjonsbildet for oppvekst og levekår, slik at presentasjonsbilda/rapportane under kan bli endra i den endelege versjonen.

Gjennomsnittleg ser det ut til at kommunane som høyrer til under Helse Nord har størst andel innbyggjarar med berre grunnskule, og også høgst andel med fråfall frå vidaregåande opplæring (30%). Helse Vest-området sine kommunar ligg lågast på fråfall med 20% i 2019. Helse Sør-Øst området har høgste andelar med høgare utdanning. På figuren under ser vi at fråfallet i vidaregåande har vore på veg nedover i seinare år (2014-2019) i alle delar av landet.

Dersom vi går ned på kommunenivået og vel t.d. den nye Kinn kommune i Vestland fylke (tidlegare Sogn og Fjordane) får vi følgjande bilde:

Kinn kommune har litt lågare utdanningsnivå enn gjennomsnittet i Sogn og Fjordane, og litt høgare fråfall frå vidaregåande opplæring (21%) enn kommunane samla i Helse Førde-området (17%), men det er generelt små skilnader her. Utviklinga over tid for fråfall i Kinn kommune er positiv fram til 2018, som kurva i midten nede viser.

Kartpresentasjonen illustrerer at Kinn består av to adskilte delar med Bremanger kommune mellom.

Kjelde Norgeshelsa statistikkbank:   http://khs.fhi.no/webview/